De Europese effectenbeurzen kwamen woensdag nauwelijks in beweging. Beleggers bleven op hun hoede door de onzekerheid over de voortzetting van het stimuleringsbeleid van de centrale banken.

,,Er gebeurt niet zoveel op de beurzen. De vrees voor het afbouwen van de steunmaatregelen is volgens mij een beetje overtrokken en de aandelen lopen daar iets teveel op vooruit. Zo goed gaat het nog niet en het kan nog wel even duren voor de steun wordt teruggedraaid. De Fed komt volgende week met een rentebesluit gevolgd door een persbijeenkomst van voorzitter Bernanke. Tot die tijd zal het waarschijnlijk onrustig blijven op de markten“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 350,91 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 531,99 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,1 procent. De CAC40-index in Parijs deed het iets beter en kreeg er 0,5 procent bij.

PostNL

In de AEX ging postbezorger PostNL aan kop met een plus van 1,6 procent. Sterkste dalers waren technisch dienstverlener Imtech en luchtvaartgroep Air France-KLM met verliezen van 1,4 procent.

Kabel Deutschland steeg ruim 8 procent in Frankfurt. Het Britse telecombedrijf Vodafone bevestigde woensdag dat de Duitse kabelexploitant is benaderd met een overnamevoorstel. Er is geen enkele zekerheid dat er uiteindelijk een officieel bod wordt uitgebracht, aldus Vodafone. Volgens ingewijden heeft Kabel Deutschland het voorstel afgewezen omdat het bod te laag was. Vodafone verloor in Londen meer dan 4 procent.

Zara

In Madrid steeg Inditex ruim 3 procent en herstelde daarmee van een eerder koersverlies. Het Spaanse moederbedrijf van winkelketen Zara heeft in het eerste kwartaal flink last gehad van de aanhoudende kou in Europa. De winstgroei van het grootste modeconcern ter wereld was de zwakste in de afgelopen vijf kwartalen en viel lager uit dan analisten hadden verwacht.

Hennes & Mauritz (H&M) klom in Stockholm 0,1 procent. De Zweedse concurrent van Inditex boekte in het tweede kwartaal van zijn boekjaar een vrijwel vergelijkbare omzet als een jaar eerder.

De euro was 1,3288 dollar waard, tegen 1,3273 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 95,44 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 103,36 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl